Titel: Före gudstjänsten.

Meddelare: Hemmansägare Hans Vestberg  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

Det var en kyrkväktare här i socknen, som levde före mitt minne. det var visst på den tiden då nya kyrkan byggdes. Han hette Hurtig. Hurtig hade varit med i krig. På den tiden var det inte ovanligt att kärringarna blev osams med varandra, då de på söndagsmorgnarna hölls i "stallrumsbodarna." Si saken var den, att de gick mycket enkla på vägen till kyrkan på den tiden, de som hade lång väg. Sina fina kläder hade fruntimrerna i askar, som de bar med sig. då de kom fram på "vallen" gick de in i ett litet rum innanför kyrkstallet och bytte om. Detta rum kallades "stallrumboa." Det fanns en mängd stallar och bodar. Som sagt var, de blev ofta osams med varandra, käringarna, och det gick ganska hett till emellanåt. Om den saken sa Hurtig: "Jag har varit med i sju krig och åtta bataljer, men aldrig bävat, men då jag såg "vallkäringarna" slåss med brödkaveln, då vart jag rädd."

Åldersuppgift saknas